top of page

1. Milyen védőoltásokra van szüksége a kutyámnak és mikor?

Ha új kiskutya kerül a családba, az alábbi oltásokat kell megkapnia:
6. hét Parvovírus elleni oltás
8. hét Kombinált oltás

10. hét Parvovírus elleni oltás
12. hét Kombinált oltás
14. hét Veszettség elleni védőoltás.
Ezt követően fél évesen a veszettség elleni oltást. A teljes oltási sor után az oltásokat évente egyszer ismételni kell a védettség fenntartásához. Ha kutyusunk gyakran jár kutyaközösségbe, javasolt a kennelköhögés elleni oltás is. Ha pedig sokat túrázunk kullancsokkal hemzsegő területen, Lyme-kór ellen is beoltathatjuk kedvencünket.

4. Mikor kell microchippes megjelöléssel ellátni kutyusunkat?

Ha újonnan vásárolunk/fogadunk örökbe kutyust, akkor törvény írja elő, hogy az előző gazdinak kell chipet helyeztetnie a kiskutyába. (sajnos ez Magyarországon gyakran nem így történik). Ilyen esetben legkésőbb 3 hónapos korában microchippel kell megjelöltetni kedvencünket.

8. Hogy történik a fogkőeltávolítás?

Kisállataink fogkövét a legkorszerűbb ultrahangos depurátorral távolítjuk el, mindezt bódításban. Hogy miért van minderre szükség? A macskák, kutyák nem tudják nagyra nyitni kérésre a szájukat, hogy a legbelső fogakról és az íny alól is eltávolítsuk a lerakódott fogkövet.

10. Hogyan igényelhetünk állatútlevelet?

Útlevelet bármelyik kisállat igényelhet, amelynek az első lépése, hogy behozzák őt a rendelőbe, ahol felvesszük az adatokat és kiállítjuk a nemzetközileg elfogadott útlevelet. Ha még nincs kiskedvencünkben microchip, akkor ezesetben microchippel is ellátjuk, ugyanis ez elengedhetetlen része az útlevél igénylésének. Ha külföldi utazáshoz van minderre szükségünk, akkor érvényes veszettség oltással is rendelkeznie kell kiskedvencünknek (egy éven belüli oltás, vagy az utazás előtt 21 nappal beadott oltás, bár ezek az előírások országonként eltérőek lehetnek.)

2. Milyen védőoltásokra van szüksége a macskámnak és mikor?

1. Lakásban tartott cicákat először 8 hetesen javasolt kombinált oltással beoltatni, ezt követően 3-5 hét elteltével egyszer meg kell ismételni. A teljes oltási sor után az oltásokat évente egyszer ismételni kell a védettség fenntartásához.
2. Kertben tartott macskáknál a kombinált oltás helyett kombinált+leukózis oltást kapnak a cicusok először 8, majd 12 hetesen. Ha veszélyeztetett területen élünk, akkor veszettség oltással is kiegészíthetjük az oltási protokollt.
Fontos megjegyezni, hogy mind kertben tartott, mind benti cicák esetében az oltási sor megkezdése előtt javasolt egy FeLV/FIV gyorsteszt, közismertebb nevén macskaleukózis és macska AIDS teszt elvégzése, hogy tudjuk cicusunk nem fertőződött-e meg eddigi élete során, vagy akár az anyaméhben, ezzel a két halálos betegséggel.

5. Mi a teendő műtét előtt?

Bármilyen műtétre/altatásos beavatkozásra is kerüljön sor, előtte 10-12 órával kutyusunkat/ cicusunkat koplaltatni kell. Legkésőbb a műtét előtt 4-6 órával pedig az ivóvizet is vegyük el előlük. Ne aggódjunk, nem fognak szomjazni, a műtét alatt ugyanis nálunk folyamatosan infúziót kapnak majd.

9. Rejtettheréjű a kutyám/macskám. Mit tegyek?

Ilyen esetben a hasűri helyeződésű rejtett here mielőbbi eltávolítása javasolt, ugyanis ilyenkor nagyobb az esély a daganatos elváltozásra a rendellenes helyeződés/magas hőmérséklet miatt.

11. Mikor forduljak mielőbb állatorvoshoz?

Van pár tünet, amivel nem érdemes várni, ugyanis nagy bajt jelezhetnek. Ilyenek például: hasmenés, gyakori hányás, ha kisállatunk nem tudja kinyitni egyik szemét, nem áll rá valamelyik végtagjára, nem eszik, hirtelen lefogy. Ha bármi egyéb szokatlan viselkedést tapasztal, mielőbb forduljon állatorvosához!

3. Mikor ivartalanítsunk?

A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy az első ivarzás előtti ivartalanítás a legelőnyösebb, ugyanis a nemi szervi daganatok esélye így szinte nulla, elkerülhető a felesleges szaporulat, méhgyulladás, jelöléssel járó kellemetlen szagú vizeletürítés.

6. Mikor kell féreghajtani kutyánkat, macskánkat?

 Kölyök állatokat 3 hónapos korig kéthetente, utána fél éves korig havonta, később pedig háromhavonta javasolt a féreghajtás.

7. Milyen módszerrel altatunk mi?

Műtéteink alatt intravénás vagy izomba adott bódító után korszerű gáz altatógéppel altatunk. Közben folyamatos cseppinfúziót kapnak a páciensek. A műtét ideje alatt végig légzésfigyelővel és pulsoximéterrel figyeljük az életfunkciókat. Ezen kívül egy anesteziológus folyamatosan figyeli az életfunkciókat.

12. Hogyan jelzi macskám, ha baj van? 

Macskáink nem tudnak hangot adni a fájdalmuknak, ezért ha náluk különösen fontos, hogy időben észre vegyük, ha baj van. Ha nem a megszokott helyén pihen, elbújuk, lefogy, rossz minőségű lesz a szőre, ez mind a betegség korai tünete lehet. Ilyen esetben kérje állatorvos segítségét!

bottom of page