top of page
Yawning Cat

Fogászat

Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy kisállataink 70%-a fogászati problémával küzd. Sokszor ezekre a problémákra nem derül fény időben, mivel a kutyák és a macskák nagyon ügyesen rejtik el fájdalmukat. Sokszor nincsenek árulkodó jelek, csak akkor, ha a gyulladás már előrehaladott állapotban van. Árulkodó jelek lehetnek például a bűzös lehelet, pofa piszkálása, az addig imádott száraztáp elutasítása vagy akár a csökkent étvágy. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, mielőbb keresse fel állatorvosát. 
A fogászati betegség a szervezet egészét érintő probléma, hiszen egy fog és a körülötte lévő szövetek gyulladása jelentős bakteriális gócként működik, amely hosszú távon károsíthatja belső szerveinket. A gyulladásos gócból a vérbe jutó baktériumok folyamatosan leterhelik az immunrendszert, szívbelhártya-gyulladást, vese és máj problémákat és számos más egyéb krónikus betegséget okozva.

Rendelőnkben teljes körű fogászati ellátásra van lehetőség, melyet dr. Maticsek Krisztina végez. Doktornőnk több éve foglalkozik fogászattal, majd 2022-ben Dublinban Dr. Ingrid Tundo (Európai kisállat fogász specialista) által tartott többnapos kurzuson mélyítette el addig megszerzett fogászati alapismereteit.

Rendelőnk fogászati röntgengéppel és fogászati kezelőegységgel is lfeszerelt, amely Budapesten is csak néhány rendelőben megtalálható felszerelés.

Yawning Cat

Szájüregi vizsgálat

Éber szájüregi vizsgálat során sokszor nehéz teljes képet kapnunk a fogazat állapotáról, viszont a súlyosabb elváltozások így is felismerhetőek. Ilyenek például egy törött fogkorona, amely utat nyit a fog belsejébe a baktériumoknak, vagy a fogágybetegségek, fogínygyulladás, a fogkövesség mértéke, fogkopások és mozgó fogak. 
Ezután, előre egyeztetett időpontban (altatás előtti vérvételt követően) sor kerül az
altatásban elvégzett fogkőeltávolításra, majd megvizsgálunk minden fogat, fogfelszínt esetleges ínyzsebeket, sérüléseket keresve. Átvizsgáljuk a szájüreg és a nyelv nyálkahártyáját, megvizsgáljuk az íny állapotát. szükség szerint fogászati röntgent készítünk.

Fogászati röntgen

Napjainkban már szinte elképzelhetetlen egy teljeskörű szájüregi vizsgálat a fogakról készült röntgenfelvételek nélkül. Rendelőnkben, a gazdi beleegyezésével, a fogazatról szájüregi röntgenfelvétel készül, speciális fogászati röntgengéppel. Rengeteg fogászati probléma csupán a röntgenfelvételen látszik, ugyanis ránézésre sokszor a fogazat egészségesnek tűnik.

_MRT3338 másolat.jpg

This is your Project description. Provide a brief summary to help visitors understand the context and background of your work. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start.

_MRT3180 másolat.jpg

Fogkőeltávolítás polírozással

A fogkőeltávolítást ultrahangos készülékkel végezzük a fogak koronájáról és a fogíny alatti területekről.
Nagyon fontos, hogy a
fogíny alatt található lepedéket és fogkövet is megfelelően eltávolítsuk, ugyanis ez okozza a fogágybetegség kialakulását.
Ezután polírpasztával
fogpolírozást végzünk, hogy teljesen sima legyen a fog felülete, ezáltal lassítva a későbbiekben a fogkő kialakulását.

Foghúzás

Ha a vizsgálat és/vagy a röntgenfelvétel alapján indokolt, kihúzzuk az érintett fogat/fogakat. Erre előrehaladott fogágybetegségben, koronatörések esetén, foggyökértályogok kialakulásakor, de számos más esetben is szükség lehet.

Dental x-ray

This is your Project description. Provide a brief summary to help visitors understand the context and background of your work. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start.

Megelőzés - fogmosás

A plakk 6 órával a fogkőeltávolítás után ismét megjelenik a fogakon, majd a benne lerakódott ásványi anyagoknak köszönhetően fogkővé alakul. A fogkő és a plakk tökéletes melegágya a baktériumoknak, amely fogínygyulladáshoz, periodontális betegséghez, majd a fogak elvesztéséhez vezethet. Emiatt fogkőeltávolítás után elengedhetetlen a megelőzés, melynek legjobb módja - a fogmosás.
Erre sajnos nem alkalmasak az emberi fogkrémek, mivel ezek lenyelést követően gyomorgyulladáshoz vezethentek. Direkt kutyák és macskák részére kifejlesztett, ún.
enzimatikus fogkrémeket célszerű használni, mivel ezek speciális összetételüknek köszönhetően lebontják a plakkot és nem elhanyagolható, hogy hús vagy máj ízesítésűek, ezáltal kellemessé téve kutyusunk számára a procedúrát.

bottom of page