top of page
Ragdoll Cat

Macskák gyógyászata

„A macskák nem kis kutyák.” 

Rendelőnkben különösösen nagy figyelmet kapnak macska pácienseink is. Mint ahogyan azt a fent említett mondás is tartja, a macskák más jellegű ellátást, bánásmódot igényelnek, többek között anatómiai és élettani sajátosságaiknak köszönhetően, mint a kutyák. Kolléganőnk, dr. Maticsek Krisztina szintén macskabolond, ezért is ez az egyik kedvenc szakterülete. 

Sleeping Cat

Fizikális vizsgálat

Mikor válthat szükségessé a vizsgálat?
Ha cicánk a megszokotttól eltérő helyen pihen, elbújik, megváltozik a viselkedése,  esetleg nem az alomba végzi dolgát. Megváltozhat a szőr minősége, abbamarad a mosakodás, emiatt gubancos lesz a szőrzet.
Vannak cicák akik többet alszanak, vagy éppen ellenkezőleg, kevesebbet a megszokottnál.
Vannak cicák akik a fájdalomtól
agresszívvá válnak.
A fent tapasztalt tünetekkor azonnal érdemes felkeresni egy hozzáértő állatorvost!

Húgyúti problémák kezelése

Amennyiben cicusunk többet iszik vagy éppen kevesebbet a megszokottnál, az húgyúti problémára utalhat. Más esetekben kedvencünk nagyobb mennyiségű vizeletet vagy éppen ellenkezőleg kis mennyiséget pisil, esetleg csak cseppeket, amely véres is lehet. Időnként előfordulhat, hogy a vizeletürítés nem az alomba történik, hanem az alomtálca mellé. Egyes esetekben a fenti tünetek elmaradnak, pl. időskori vesebetegség kezdeti stádiumában, ami nehezíti a betegség iőben történő diagnosztizálását.

Litter Box

This is your Project description. Provide a brief summary to help visitors understand the context and background of your work. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start.

Védőoltások, parazitamentesítés

Pets

Rendelőnkben a legújabb nemzetközi oltási és féreghajtási protokollokat követjük. Rendelőnkbe érkezve állatorvosainkkal együtt kiválasztjuk az Önnek és cicájának az életmódjához leginkább megfelelő oltási sort, attól függően, hogy cicája egyedül, esetleg társakkal él, vagy lakásban tartott, esetleg kijárós cica. Az oltásokat a cicák alsó végtagjába adjuk, amely első látásra szokatlan lehet, viszont ez is a legújabb nemzetközi ajánlásoknak felel meg.

Ivartalanítás, műtétek

Rendelőnkben a cicák teljes körű sebészeti ellátását végezzük.
Ezek a teljesség igénye nélkül:

- ivartalanítások

- császármetszés

- sérvműtétek

- daganat eltávolítások

- hasűri műtétek, mint pl. húgyhólyag műtétek, bélmetszés, 

-csontsebészeti eljárások pl. csonttörések ellátása.

Image by Artur Tumasjan

Fogászat

Dental x-ray

Nemzetközi kutatásokból tudjuk, hogy a macskák 75%-nak van szüksége fogászati kezelésre 3 éves kora felett, és a macskák 50%-a rendelkezik fogfelszívódási zavarral 5 éves kora felett (TR vagy régebbi nevén FORL).
Egy másik fájdalmas szájüregi betegség a
stomatitis vagy szájgyulladás, ami miatt a cicáknak teljes szájüregre kiterjedő foghúzásra lehet szükségük.
A cicák nagyon ügyesen tudják
elrejteni fájdalmukat, emiatt fontos a fogászati vizgsálat és fogászati röntgenfelvételek készítése. Kutatásokból tudjuk, hogy a maskák 42%-nak olyan fogakra kiterjedő betegsége van, amit csak fogászati röntgennel tudunk diagnosztizálni.

 

bottom of page